SK Jan Burgemeester – PA0MW

Op zaterdag 15 April is onze radiovriend Jan Burgemeester op 94-jarige leeftijd na een kort ziekbed thuis in Hilversum overleden.

Jan zijn carrière als radioamateur begon al vroeg. Al op 11-jarige leeftijd bouwde hij zijn eerste ontvanger. Na de tweede wereldoorlog was Jan één van de eerste actieve leden van de VERON en onze afdeling ’t Gooi, waarvan hij ook lange tijd bestuurder is geweest. Bekend is dat hij in die tijd samen met onder ander Flip Huis – PA0AD op 80 meter AM actief was in de zogenaamde ‘Gooise Gang’. Zoals gebruikelijk in die tijd natuurlijk met zelfgebouwde apparatuur.

Jan had binnen de hobby in ieder geval twee grote passies. In de eerste plaats waren dat de rondes. Vanaf 1978 tot enkele jaren geleden was hij de kern van de crew van PA0RCG en later PI4RCG. Het kan ook niet anders dan dat hij fervent luisteraar van PI4AA was, toen in 2014 onze verenigingszender al enige tijd niet meer in de lucht was heeft hij het initiatief genomen om de uitzendingen vanuit de radiostad Hilversum te gaan verzorgen.

Zijn andere grote passie was vossenjagen, als in de jaren 50 werd er op de Loosdrechtse Plassen in zeilboten gejaagd. Tot enkele jaren geleden zette Jan zeker eens per jaar een jacht uit in ‘t Gooi. De nadruk lag daarbij niet alleen op een leuk jacht, maar ook zeker op gezelligheid en het eten van pannenkoeken die zijn vrouw Riet bakte.

In zijn werkzame leven was Jan geluidstechnicus bij de omroep, waar hij betrokken was bij de opname van hoorspelen voor de radio. Zelfs in zijn vrije tijd had hij altijd een cassetterecorder bij zich waarmee hij van alles opnam. Zelfs de uitzendingen van PI4AA en PI4RCG nam hij daarmee op om ze op zijn gemak nog eens terug te kunnen luisteren.

Op de radiokampweek – “De Jutberg”, kwam dit alles samen. Jan en zijn vrouw Riet waren daar steevast aanwezig. Jan verzorgde daar vele jaren de kampradio en nam aan vele vossenjachten deel. Ook acteerde hij in diverse filmpjes en vertelde hij grappige verhalen waar regelmatig ene Manus Wortel (MW) een rol speelde.

Voor dit alles, en nog een enorme lijst aan andere activiteiten, zoals zijn betrokkenheid bij het afdelingsblad “De Gooipraet”, deelname aan de JOTA en het maken van PR voor onze afdeling heeft Jan dan ook in 1996 een Gouden Speld mogen ontvangen.

Jan wordt overleefd door zijn vrouw Riet. Samen met haar hebben familie en vrienden, waaronder een grote groep radioamateurs op vrijdag 21 april van Jan afscheid genomen.

De besturen en leden van Radioclub ’t Gooi wensen Riet en alle familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.

De besturen van VERON en VRZA afdeling ‘t Gooi

Reacties zijn gesloten.